Kesällä Amos Rexin näyttelyvieraat astuvat suoraan sisään Raija Malkan ja Kaija Saariahon taideteokseen. Moniaistinen Blick on kokonaistaideteos, jota yleisö on mukana luomassa liikkumalla, tarkkailemalla ja syventymällä tai rakentamalla omia asetelmiaan.
Blick on kuvataiteilija Raija Malkan ja säveltäjä Kaija Saariahon yhteinen näyttely ja kokonaistaideteos, joka on yhtä aikaa maalauksellinen, tilallinen ja musiikillinen. Blickissä katsoja astuu suoraan taideteokseen, joka houkuttelee viipymään ja johon vierailija voi osallistua. Näyttelyn nimi Blick (katse) viittaa kuvataiteilija Wassily Kandinskyn 1912 julkaistuun runoon, joka sisältyy Kaija Saariahon näyttelyssä kuultavaan musiikkiin.
Blickin lähtökohta on Kaija Saariahon vuonna 1988 valmistunut teos Stilleben, jota on täydennetty ja muokattu näyttelyä varten. Soittimien ja laulun lisäksi teos koostuu eri kielillä luetuista teksteistä sekä ihmisten väliseen kommunikointiin ja matkantekoon liittyvistä kulkuvälineiden, asemien ja puhelinvastaajien äänistä. Haikean teoksen teemoja ovat välimatkat ja nostalginen kaipaus.
Blickissä Raija Malka on ottanut käyttöönsä eri aiheita 40 vuoden tuotannostaan ja luonut niistä rakentaen kokonaisuuden, ison tilateoksen. Viidestä osasta – Utopie, Warten, Menschen, Blick ja Kiosk – rakentuvan teoksen tärkein elementti on väri. Rakenteissaan hän käyttää puhtaan yksivärisiä ja tasaisia väripintoja, joissa ei ole kiinnekohtaa katseelle, vaan ovat pikemmin valoa.
Näyttely on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa.
Raija Malka ja Kaija Saariaho
Taiteilijat
Raija Malka opiskeli tekstiilitaidetta ja maalausta Helsingissä Taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 1980–85. Sinä aikana hän osallistui moneen näyttelyyn maalauksillaan ja installaatioillaan ja omaksui kuvataiteilijan identiteetin, jolla ei ollut materiaalisia rajoja. Kolmiulotteinen tila ja isot volyymit ovat aina olleet hänelle keskeisiä kiinnostuksen kohteita. Malka onkin tehnyt myös lavastusprojekteja sekä poikkitaiteellisia tilallisia teoksia. Värit ovat hänelle tärkeä väline ymmärtää ja käsitellä maailmaa taiteessaan. Raija Malka työskentelee Lissabonissa ja Helsingissä.
Kaija Saariaho kuuluu aikamme merkittävimpiin kansainvälisiin säveltäjiin. Hänen laaja tuotantonsa käsittää sekä oopperoita ja suurimuotoisia orkesterisävellyksiä että pienimuotoisempia vokaali- ja kamarimusiikkiteoksia. Leimallista Saariahon musiikille on perinteisten akustisten soittimien yhdistäminen elektroniikkaan ja ympäristöstä taltioituihin ääniin. Vuonna 1982 hän tutustui tulevaan mieheensä, säveltäjä-taiteilija Jean-Baptiste Barrièreen, josta tuli myös hänen tärkeä työkumppaninsa. Yhdessä he ovat valmistaneet teoksia, joista Blickin äänimaailma on yksi esimerkki. Kaija Saariaho on asunut Pariisissa vuodesta 1984.
Raija Malka ja Kaija Saariaho tutustuivat toisiinsa jo 1980-luvun alussa.
Vähitellen ystävyys kasvoi ja syveni heidän molempien asuessa vuosia Pariisissa. Vuonna 1993 syntyi ajatus ensimmäisestä yhteisestä näyttelystä, Neito ja yksisarvinen. Tämän jälkeen he ovat toteuttaneet yhdeksän yhteistyöprojektia, näyttelyitä ja erilaisia näyttämösovituksia. Työnjako on selkeä: Raija luo visuaalista tilaa ja Kaija ääntä. Blick on Malkan ja Saariahon suurin yhteinen taiteellinen työ.
Blickin kannalta ratkaiseva projekti oli Kööpenhaminassa 2016 pidetty kuvaa ja musiikkia yhdistävä Njord Festival. Kaija Saariaho, joka oli kutsuttu osallistumaan tapahtumaan, pyysi Raija Malkan mukaan työparikseen. Musiikiksi valikoitui Saariahon teos Stilleben, kun taas Malkan osuus koostui isosta rakennelmasta ja laatikoista, joiden ääressä kävijät voivat tehdä omia sommitelmiaan. Idulla olivat siis Blickin peruselementit, joista Amos Rexin näyttely kasvoi.