Amos Rex antoi Karoliina Hellbergille, Tero Kuituselle ja Raimo Saariselle vapaat kädet luoda uutta taidetta varsinaisen näyttelysalin ulkopuolelle. Between us -studionäyttelyssä on kuusi installaatiota, jotka on luotu varta vasten Amos Rexiin ja Bio Rexiin. Teokset vievät meidät aiheiden, kuten kiireisen kulutuskulttuurin, ihmisen jälkeisen luonnon valtaaman maailman sekä rinnakkaistodellisuuksien äärelle.

Between usin teokset keskustelevat ympäröivän arkkitehtuurin kanssa ja muistavat museon tilojen historiaa ja tarinoita. Museon ja Lasipalatsin ajalliset kerrostumat sekä tunnelmanvaihdokset ovat innoittaneet Hellbergiä, Kuitusta ja Saarista luomaan teoksia, jotka ottavat tilan omakseen, kasvavat siitä ja sen ympärille. Teokset sijaitsevat maan alla museon Studio Rex -tilassa ja 1930-luvun funktionaalisessa Bio Rexissä.

Näyttelyn nimi Between us (Meidän kesken) viittaa taiteilijan ja teoksen sekä katsojan ja teoksen väliseen kohtaamiseen.

”Teimme omat itsenäiset kokonaisuutemme näyttelyyn, mutta prosessiin on olennaisesti kuulunut vuorovaikutus keskenämme sekä teoksista keskustelu – silläkin tapaa Between us on hyvin kuvaava nimi näyttelylle. Kun näimme tulevan näyttelymme tilat ensimmäistä kertaa, tiesimme kaikki vaistonvaraisesti, minne tilassa sijoittaisimme teoksemme ja niiden välinen harmonia syntyi kuin itsestään,” Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen ja Raimo Saarinen kertovat.

Varaa vierailuaika

Meidän kesken gallery guide

Karoliina Hellberg:

”Näyttelyyn tekemäni kaksi installaatiota ovat saaneet innoituksensa näyttelytiloista itsessään; Studio Rexissä Offerings-installaation teemat syntyivät ajatuksista maanalaisista, tuonpuoleisista ulottuvuuksista ja uskomuksista. Bio Rexin tila herätti ajatuksia siitä, mitä suositun elokuvateatterin lämpiö edustaa ja millaisia tarinoita se voi kantaa itsessään.”

Tero Kuitunen:

“Jokainen veistos on yksinään hieman outo, jopa runollinen mysteeri. Yhdessä teokset synnyttävät tarinamaisen kokonaisuuden, josta voi löytää absurdia huumoria kytkettynä vakavampaan pohdintaan maailman tilasta.”

Raimo Saarinen:

“Halusin rakentaa muistomerkin kiville. Minua inspiroi ajatus kivistä ja maa-aineksesta, joka ennen täytti museon tiloja. Aivan kun mobilessa roikkuvat kivet olisi jätetty paikoilleen, kun kaikki muu kiviaines poistettiin maanalaista näyttelytilaa rakentaessa. Kivissä minua kiehtoo erityisesti se kuinka huomaamattomia ne ovat useimmille aikuisille ja kuinka uskomattoman kiehtovia lapsille. Milloin me lopetamme ympäristömme ihmettelyn ja voiko sen oppia uudestaan?”