
Opettajille
Hei opettaja/ohjaaja! Tältä sivulta löydät Amos Rexin palvelut juuri sinun ryhmääsi varten: opastetut kierrokset ja omatoimitehtävät vierailulle. Lisätietoa saapumisesta museolle saat tältä sivulta.
Alla olevalla lomakkeella voit ilmoittautua Amos Rexin kouluille tarkoitetulle postituslistalle, jonka kautta saat ensimmäisenä tietoa kouluille suunnatusta ohjelmasta ja opettajien infotilaisuuksista.
PS. Tavoitteenamme on kehittää Amos Rexistä loistava vierailukohde kouluryhmille, luoda elämyksiä oppilaille ja tukea opettajia työssään. Risuja ja ruusuja voi lähettää osoitteeseen: museum@amosrex.fi. Kiitos! <3
Tulossa

Anna Estarriola: Lavastettuja olosuhteita ja kasoittain asioita
2.4.–31.8.2025
Miten maailma pysyy kasassa? Anna Estarriolan yksityisnäyttely muodostaa ainutlaatuisen universumin, jossa mahdottoman ja mahdollisen rajat häilyvät ja tapojamme hahmottaa todellisuutta tarkastellaan usealta eri kantilta. Esillä on 17 teosta vuosilta 2015–2025, joista moni on toteutettu yhteistyössä eri alojen ammattilaisten – kuten kuorolaulajien, robottirakentajien ja lääkärien – kanssa. Näyttelyä asuttavat sekä arkiset että fantastiset hahmot, jotka taiteilija on ikään kuin lavastanut teoksiinsa suurella huolella ja uteliaisuudella.
Jättimäinen villapipo, hiuksillaan seisova akrobaatti, jotain lähes näkymätöntä ja horjuvia kasoja asioita – silmiemme eteen rakentuu illuusioita, jotka kutsuvat meitä tarkastelemaan tapojamme hahmottaa todellisuutta.
Anna Estarriola (s. 1980) on katalonialaissyntyinen, Helsingissä asuva ja työskentelevä taiteilija. Hän yhdistelee teoksissaan kuvanveistoa, liikkuvaa kuvaa, ääntä, elektroniikkaa ja esitystaidetta.
Näyttelyn on kuratoinut Katariina Timonen.
Tehtäväpankki
Löydät alta joukon tehtäviä, joita voi tehdä niin yksin, pareittain kuin ryhmissä. Tehtäviä voi tehdä ennen vierailua, sen jälkeen tai museossa paikan päällä.
Taideteokset ja niiden teosmateriaalit ovat erityisen herkkiä – kiitos, kun et koske niihin! Museossa käytämme joskus sanaa museokädet. Kokeilkaa ryhmän kanssa: ristikää kätenne selän taakse ja miettikää, mitä muita aisteja voitte käyttää teosten kokemiseen. Voiko katseella koskea, tai mielikuvituksella? Voiko taide koskettaa?
ennen vierailua
Anna Estarriolan teosten nimistä monet ovat kuin tarinoita mini-mitassa. Toiset ovat taas hyvin pelkistettyjä. Etenkin nykytaiteessa taideteoksen nimi ei aina kerro suoraan, mitä teoksessa kuvataan, vaan nimi on yksi vinkki siihen, mistä näkökulmasta taideteosta voi tarkastella (mieti vaikka elokuvien tai musiikkikappaleiden nimiä). Tässä tehtävässä oppilas valitsee alla olevasta listasta Estarriolan näyttelystä poimitun teosnimen, ja tekee siitä uuden tulkinnan. Opettaja voi määrittää tekniikan, tai tekniikka voi olla oppilaalle vapaa (esimerkiksi maalaus, teksti, ääniraita tai esitys – teoksen alkuperäisellä tekniikalla ei ole merkitystä).
- Kasoittain asioita
- Ennustuksen mukaan muutamme kuuhun, muutamme sen narsistiseksi ja itsekeskeiseksi paikaksi, ja sillä tulee olemaan sivuvaikutuksia
- Vaimennettu
- Instrumentti, jolla voi nähdä asioita, jotka ovat liian pieniä paljain silmin nähtäviksi
- Jatkuva
- Ihmisen tuhka on 3,5 % ruumiin painosta, olen tilannut omat tuhkani sinisenä, haluan olla kuuhun asti ulottuvaa sinistä tähtisumua
- Järjestelmä
- Hetki
Kun tulette näyttelyvierailulle, voitte tutustua teoksiin, ja tutkia miten ne eroavat teidän omista versioistanne. Entä mitä yhteistä niissä on? Miksi luulette, että taiteilija on nimennyt teoksen niin kuin on?
Museon keskusteluoppaat voivat auttaa paikantamaan teoksia paikan päällä!
paikan päällä
Vangittu liike, rytmi ja syvältä nousevaa ääntä. Anna Estarriola työskentelee myös esitystaiteen parissa. Esitystaiteessa ihmisen keho toimii taiteen tekemisen ensisijaisena materiaalina. Monessa näyttelyn teoksessa keho asettuu tutkimuksen kohteeksi – joskus myös taiteilijan oma keho, kuten teoksissa Viimeinen koreografiani ja Vaimennettu.
Mitä kaikkea tapahtuu kehossa, kun astumme museoon ja kohtaamme taidetta? Pysähtykää näyttelykierroksen aikana teosten äärelle (esimerkiksi Viimeinen koreografiani, Hetki, tai Jatkuva). Viettäkää hetki teoksen parissa, ja siirtäkää huomionne omaan kehoon. Yrittäkää paikantaa se kohta kehossa, jossa teos tuntuu eniten. Millainen tuntemus on? Muuttuuko tai siirtyykö se, ehkä se leviää tai haalenee? Voitte merkata ja seurata tuntemusta omassa kehossa sormella piirtäen, tai tarkastella tuntemusta jokainen omassa rauhassa.
paikan päällä
Kommunikaatio ei ole aina suoraviivainen juttu. Joskus viesti ei vaan pääse perille, tai se hukkuu käännöksessä. Joskus puhe sujuu, mutta ymmärrys polveilee. Moni Anna Estarriolan teos käsittelee kommunikaatioon liittyviä vaikeuksia, epävarmuuksia – ja riemuja. Teoskylteistä huomaatte, että taiteilija tekee runsaasti yhteistyötä eri ammattilaisten parissa, joten yhdessä tekeminen ja yhteyksien rakentaminen ovat myös itse työskentelyssä vahvasti läsnä.
Entä miten kommunikaatio sujuu keskenänne? Paritehtävässä pyritään rakentamaan yhteistä tarinaa valikoidusta teoksesta. Pari menee yhden valitsemansa teoksen luo (mikä vain teos toimii). Heidän tehtävänsä on yhdessä vastata kysymykseen: mitä teoksessa on meneillään? Pari täydentää toistensa lauseita seuraavasti:
A aloittaa lauseen,
B vie sen loppuun ja aloittaa uuden lauseen,
A vie lauseen loppuun ja aloittaa uuden lauseen
Ja niin eteenpäin. Syntyykö teille yhteinen tarina? Miltä tuntui? Tehtävä ei ole epäonnistunut vaikkei syntyisikään yhteistä ymmärrystä – kiinnostavimmat oivallukset saattavat piillä erimielisyyksissä ja epävarmuuden hetkissä. Tarinaa voi myös kirjoittaa ylös, ja kuvittaa koulussa vierailun jälkeen.
vierailun jälkeen
Anna Estarriolan näyttelyssä arkinen ja pyhä kietoutuu yhteen. Missä kaikkialla pyhä piilee ja missä muodoissa? Näyttelyn suurin teos Kasoittain asioita muodostaa horjuvia pinoja, jotka herättävät ajatuksia ihmisen tarpeesta kurottaa kohti jotakin korkeampaa. Mutta voiko kasa olla pyhä? Näyttelyn pienin teos Matka-alttari jumaluudella voidaan taas nähdä kunnianosoituksena arvokkaalle, mutta usein näkymättömiin jäävälle aherrukselle.
Näissä tehtävissä tutkitaan perspektiiviä, mittakaavaa ja arvojen ilmaisua taiteessa. Tehtävät toimivat sekä ryhmä- että itsenäisinä tehtävinä.
1. Valitkaa taideteos tutkittavaksi arvoperspektiivin kautta. Varsinkin esittävät teokset toimivat hyvin (esimerkiksi eri aikakausien asetelmamaalaukset tai muotokuvat; tässä muutama esimerkki, jota voi käyttää). Tutkikaa ensin, mitä kaikkea teoksesta löytyy – esineitä, ihmisiä tai muita hahmoja, rakennuksia, eläimiä, maisemia, symboleja… Mitkä asiat vaikuttavat tärkeiltä? Saako tietyt asiat enemmän huomiota tai painoarvoa kuin muut? Jos näin on, miten taiteilija on ilmaissut sen? Pohtikaa esimerkiksi asioiden kokoa, niiden paikkaa sommitelmassa ja värien tai valon käyttöä.
2. On aika osoittaa kunniaa! Löytyykö omasta arjesta jokin asia tai henkilö, joka ansaitsi erityistä huomiota ja kiitosta? Suunnitelkaa ja toteuttakaa omat kunnianosoitukset itselle tärkeälle asialle. Voitte piirtää, maalata, työskennellä kierrätysesineillä tai muulla sopivalla tekniikalla. Pohtikaa millä tavoin ilmaisette arvostusta esimerkiksi mittakaavan, sommitelman, materiaalien valintojen ja värien kautta.
paikan päällä / vierailun jälkeen
Lavastettuja olosuhteita ja kasoittain asioita -näyttelyssä voi kokeilla Amos Rexin Ou-korttipeliä. Peli sopii kaikille, jotka haluavat puhua taiteesta ja siitä, miltä se tuntuu – mutta kaipaavat ehkä pientä inspiraatiota. Henkilökuntamme auttaa mielellään, jos kortit eivät löydy! Korttipeli toimii missä tahansa näyttelyssä.
Opettajat saavat pelistä 15 % alennuksen, kun ostat sen Amos Rex Shopista.

Enni-Kukka Tuomala: Expanding Empathies
2.4.–31.8.2025
Miten voisimme ymmärtää itseämme ja toisiamme syvemmin? Studio Rexissä on esillä empatiataiteilija Enni-Kukka Tuomalan Expanding Empathies -näyttely. Näyttelyn teokset kutsuvat meidät pohtimaan omia ajatus-, tunne- ja arvomaailmojamme. Samalle ne haastavat mielikuviamme empatiasta.
Osana näyttelyä nähdään osallistava installaatio Empathy Echo Chamber, joka kutsuu kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä astumaan ohjattuun elämykseen. Teos perustuu läsnäoloon sekä kirjallisiin ohjeisiin ja kysymyksiin, joiden lapsen voi olla hankalaa seurata. Siksi suosittelemme sitä aikuisille. Tilassa on myös muita teoksia, joihin voi istahtaa ja laskeutua omiin ajatuksiin ja tunteisiin. Kouluryhmät ovat tervetulleita tutustumaan näihin teoksiin rauhallisessa tahdissa, pienryhmissä.
Suosittelemme ryhmiä vierailemaan ensisijaisesti Anna Estarriolan näyttelyssä.
Breathe – niinku hengitä
Amos Rexin sarjakuvakirja
Keväällä 2024 Amos Rex julkaisi yhteistyössä SKS:n kanssa nuorille (12+) suunnatun sarjakuvakirjan, jossa seurataan kahden 14-vuotiaan yritystä löytää ystävänsä taideteos oudosta ja isosta museosta. Kirjan on kuvittanut Ulla Donner, ja sitä voi hyödyntää taideopetuksessa. Opettajat saavat OAJ-kortilla 15 % alennusta kirjasta museokaupassa.
Suuntaa ostoksille verkkokauppaan:

Opastukset
Ota yhteyttä opasvaraukseen
Opasvarauksen tavoitat:
puh. 09 6844 4633
Avoinna ma, ke ja to klo 13–16
booking@amosrex.fi
Museon säännöt
Miten museolla ja miksi? Museon säännöt ovat olemassa sekä taideteoksia että kävijöitä varten. Taidemuseoiden tehtävänä on esittää arvokkaita teoksia ihmisten iloksi tavalla, joka varmistaa niiden säilymisen myös tulevaisuutta varten!
- Näyttelytiloihin ei saa viedä juomia tai reppuja, eikä isoja laukkuja.
Jos teosten päälle läiskyy tippakin nestettä, ne voivat mennä pilalle. Isot laukut ja reput taas saattavat vahingossa osuessaan naarmuttaa teosta. - Kuvia saa mielellään ottaa, mutta ilman salamaa.
Teokset ovat valoherkkiä, esimerkiksi piirustukset ja maalaukset haalistuvat valossa. - Teoksiin ei saa koskea, ellei toisin mainita.
Ne saattavat vaurioitua ja likaantua, tai liikkua pois alkuperäiseltä paikaltaan. - Huomioittehan muut ryhmät vierailun aikana.
Jos vierailette ilman opasta, annattehan opastetuille ryhmille etuajo-oikeutta näyttelytiloissa. - Opettaja on vastuussa ryhmästä koko vierailun ajan.
Muuta
- Museossa ei ikävä kyllä ole erillistä tilaa eväiden syöntiin. Jos sää suo, suosittelemme evästaukoa museon sisäpihan kummuilla! Museon vieressä on myös kahviloita.