Opettajille

Hei opettaja/ohjaaja! Tältä sivulta löydät Amos Rexin palvelut juuri sinun ryhmääsi varten: opastetut kierrokset, omatoimitehtävät vierailulle sekä taidepajakokonaisuudet. Lisätietoa saapumisesta museolle saat tältä sivulta.

Alla olevalla lomakkeella voit ilmoittautua Amos Rexin kouluille tarkoitetulle postituslistalle, jonka kautta saat ensimmäisenä tietoa kouluille suunnatusta ohjelmasta ja opettajien infotilaisuuksista.* pakollinen kenttä


PS. Tavoitteenamme on kehittää Amos Rexistä loistava vierailukohde kouluryhmille, luoda elämyksiä oppilaille ja tukea opettajia työssään. Risuja ja ruusuja voi lähettää osoitteeseen: museum@amosrex.fi. Kiitos! <3

Generation 2023 Amos Rex

Generation 2023

Generation on triennaali, mikä tarkoittaa näyttelyä, joka toistuu kolmen vuoden välein. Tämä on kolmas Generation-näyttely. Näyttelyyn oli avoin haku 15–23-vuotiaille tekijöille. Intohimoisista hakemuksista raati valitsi mukaan 50 taiteilijaa ja työparia. Generation 2023 on esillä Amos Rexiassä 29.3.–20.8.2023.

Näyttelyn taiteilijat etsivät teoksissaan uusia tapoja lähestyä tämän päivän suurimpia kysymyksiä. Moni kääntää katseemme luonnon tilaan sekä ihmisen ja luonnon väliseen yhteiseloon. Miten voimme muuttaa suhteen, jossa toinen on jatkuvasti kärsinyt ja toinen on siitä hyötynyt? Näyttelyn teokset käsittelevät myös sukupuoli-identiteettiin ja ulkonäköön liittyviä normeja ja vievät meitä eteenpäin totuttujen käsitysten kyseenalaistamisessa. Mielenterveys, pandemian aiheuttamat tuntemukset ja digiuupumus ovat aiheita, joita nuoret pohtivat taiteen avulla – moni löytää taiteen tekemisestä keinoja vaikeiden tunteiden käsittelyyn. Näyttelyyn kuuluu myös esitystaideteoksia, jotka kutsuvat meidät lempeästi ulos kuplistamme kokemaan taidetta yhteisenä kokemuksena.

Katso esitystaiteen teosten esitysajat: Generation 2023 esitystaide.

Näyttelyn taiteilijat on valinnut seitsemänhenkinen raati, johon kuuluivat puheenjohtaja, koreografi ja ohjaaja Ima Iduozee, Generation 2020 -näyttelyn taiteilijat Anna-Karoliina Vainio ja Alex Luonto sekä Amos Rexin museonjohtaja Kai Kartio, kuraattori Anastasia Isakova, näyttelyassistentti Krista Mamia ja yleisötyön kuraattori Laura Porola.

Tutustu näyttelyyn

Tehtäviä vierailulle

Löydät tästä koko joukon erilaisia tehtäviä sekä parin kanssa että ryhmässä tai yksin tehtäväksi. Tehtäviä voi tehdä ennen tai jälkeen vierailua tai museolla paikan päällä.

Ennen vierailua

 1. Mitä luulet, että tulet näkemään taidemuseossa? Kirjoita ylös 10 asiaa. Tehtävän voi toteuttaa itse tai pareittain/pienryhmissä. Voitte aloittaa keskustelemalla siitä, mitä olette ennen nähneet taidemuseoissa. Jos ette ole sellaisessa käyneet, niin se ei haittaa – voitte silti arvailla!
 2. Tee myös toinen lista asioista (10 kohtaa), joita haluaisit nähdä taidemuseossa. Voit listata tekniikoita, aiheita, tai jotain tietynlaisia taiteilijoita. Tai kenties sinua kiinnostavat penkit.
 3. Vertaile listoja, onko niissä mitään yhteisiä kohtia?

Voitte ottaa listat mukaan museoon, ja tarkistaa montako osumaa saatte. Pienempien lasten kanssa voi valmistautua vierailuun kirjoittamalla yhteisen listan.

Paikan päällä/vierailun jälkeen

Yksi taiteen tehtävistä on herättää katsojassa tunteita. Generation 2023 -näyttelyn teokset ovat täynnä erilaisia tunnelmia, ja saattavat herättää: naurua, surua, ahdistusta, ärsyyntymistä, jne.

 • Mitä kaikkia tunteita tunnette näyttelyssä, mitä tuntemuksia teokset teissä herättää ja miksi? Osaatteko sanallistaa niitä?
 • Entä jos ei tunnu missään, mistä se johtuu?

Avuksi voitte vierailla museon taidepajatila Studio Rexissä näyttelykäynnin jälkeen.

Paikan päällä / vierailun jälkeen

Valitkaa yksi tai useampi videoteos, jonka katsotte vierailun aikana kokonaan läpi – joko kerran tai useamman kerran, riippuen teoksen pituudesta.

Kirjoittakaa ylös, jos teette tehtävän yksitellen (vanhemmat oppilaat) tai sanallistakaa havaintonne yhdessä ääneen, jos liikutte ryhmänä (nuoremmat oppilaat):

 • Mitä videossa tapahtuu?
 • Kuka sen on tehnyt?
 • Kuka/mikä videossa esiintyy?
 • Miltä kyseinen videoteos näyttäisi esimerkiksi maalauksena tai veistoksena, tai jossain muussa muodossa?

P.S. Jos toteutatte tehtävän pieniryhmissä tai pareittain, miettikää myös työnjakonne. Teettekö kaiken yhdessä, vai onko joku esimerkiksi kuvaaja ja joku esiintyjä?

Paikan päällä

Sigurd Frosteruksen kokoelmasalissa on hyvin erilainen tunnelma kuin päänäyttelyssä. Valitkaa lempiteos ja selvittäkää, minkä ikäinen taiteilija on ollut teosta tehdessään.

Kaikki taide on kerran ollut nykytaidetta – miten kokoelmasalin teokset eroavat tämän päivän kuvataiteesta?

Vierailun jälkeen

Generation-näyttely järjestetään kolmen vuoden välein, ja siihen on avoin haku 15–23-vuotiaille. Seuraava Generation on kolmen vuoden päästä. Millaisella teoksella hakisit itse mukaan?

Miettikää teosehdotusta, ja huomioikaa ainakin seuraavat seikat:

 • Mistä teos kertoo?
 • Materiaali tai tekniikka, miten teos on tehty? Piirtäen, paiskaten tai purkalla?
 • Minkä kokoinen teos on ja miten se esitettään tilassa? Roikkuuko se katosta vai seinällä? Vai kiinnitetäänkö se kenties kävijöihin, kun astuvat tilaan?

Vain mielikuvitus on rajana!

Tehkää luonnos tai teossuunnitelma valitsemallanne tekniikalla.

P.S. Jos toteutatte tehtävän pieniryhmissä tai pareittain, miettikää myös työnjakonne. Teettekö kaiken yhdessä, vai onko joku esimerkiksi kuvaaja ja joku esiintyjä?

Ryhmät

Opastus näyt­te­lyyn

Opastuksella asiantuntijamme johdattaa teidät Generation 2023 -näyttelyn läpi syventyen sen teemoihin ja valikoituihin teoksiin. Oppaamme räätälöi kierrosta mielellään teidän omiin toiveisiinne sopivaksi, mahdollisuuksien mukaan. Annattehan siis mahdollisimman paljon tietoa ryhmästänne varausta tehdessänne!

Kesto n. 45 min.
Kielet suomi, ruotsi, englanti (tiedusteltaessa ranska, saksa, italia, espanja, japani)
Ryhmäkoko enintään 25 oppilasta / opas *
Hinta 50 € (vain arkipäivinä) 
Huom. Amos Rex on kiinni tiistaisin. Museo aukeaa aina klo 11.00.

* = Yksi aikuinen/15 lasta kohden

Intro näyt­te­lyyn

Intro on lyhyt opastus, joka toimii alustuksena ryhmän itsenäiselle näyttelykäynnille. Introlla kuulette lisätietoja näyttelyn taustoista, saatte lyhyen katsauksen sen eri teemoihin ja tutustutte yhteen teokseen syvemmin.

Kesto n. 20 min.
Kielet suomi, ruotsi, englanti (tiedusteltaessa ranska, saksa, italia, espanja, japani)
Ryhmäkoko enintään 25 oppilasta / opas *  
Hinta 30 € (vain arkipäivinä) 
Huom. Amos Rex on kiinni tiistaisin. Museo aukeaa aina klo 11.00.

* = Yksi aikuinen / 15 lasta kohden. Intron jälkeen lähdetään itsenäiselle näyttelykäynnille pienryhmissä (päiväkoti- ja alakouluryhmät ainoastaan aikuisen seurassa).

Taidepaja

Taidepajassa keskitytään nykytaiteen herättämiin tunnetiloihin ja niiden ilmaisuun, lähtökohtana Generation 2023 -teosten laaja materiaalikattaus. Studio Rex -taidepajatilassa tutustutaan erilaisiin taiteen materiaaleihin ja taideteoksen luomisen lähestymistapoihin. Materiaalien ja taideteoksen sisällön yhteyttä tarkastellaan muun muassa installaatio- ja kirjoitustehtävän avulla. Taidepajaan kuuluu myös opastettu kierros näyttelyssä.

Kesto n. 1,5 h
Kielet suomi, ruotsi, englanti (tiedusteltaessa ranska, saksa, italia, espanja, japani)
Ryhmäkoko Enintään 25 oppilasta/opas *  
Hinta 70 € / ei varattavissa viikonloppuisin
Huom. Amos Rex on kiinni tiistaisin. Museo aukeaa aina klo 11.00.

*= Yksi aikuinen/15 lasta kohden

Oma­toi­mi­vie­rai­lu

Kun vierailette meillä ilman opastusta

Varaattehan ryhmävierailunne aina etukäteen, jotta voimme palvella teitä parhaiten paikan päällä. Mikäli museossa on ruuhkaa, ennakkoon varatuilla ryhmillä on etuoikeus vierailla. Mikäli ette ole ilmoittaneet saapumistanne etukäteen, varautukaa mahdolliseen odotteluun tai tulemaan väljempänä hetkenä toisen kerran uudestaan.

Väistättehän myös ryhmänne kanssa mahdollisia opastusryhmiä näyttelytiloissa, jos osutte kohdakkain.

Ryhmäkoko Max. 25 oppilasta ja 1 opettaja/15 lasta kohden
Hinta Ilmainen sisäänpääsy museoon (2.asteen koulutukseen saakka)

 

Ota yhteyttä opas­va­rauk­seen

Opasvarauksen tavoitat:
puh. 09 6844 4633
Avoinna ma, ke ja to klo 13–16
opasvaraus@amosrex.fi

Museon säännöt

Miten museolla ja miksi? Museon säännöt ovat olemassa sekä taideteoksia että kävijöitä varten. Taidemuseoiden tehtävänä on esittää arvokkaita teoksia ihmisten iloksi tavalla, joka varmistaa niiden säilymisen myös tulevaisuutta varten!

 • Näyttelytiloihin ei saa viedä juomia tai reppuja, eikä isoja laukkuja.
  Jos teosten päälle läiskyy tippakin nestettä, ne voivat mennä pilalle. Isot laukut ja reput taas saattavat vahingossa osuessaan naarmuttaa teosta.
 • Kuvia saa mielellään ottaa, mutta ilman salamaa.
  Teokset ovat valoherkkiä, esimerkiksi piirustukset ja maalaukset haalistuvat valossa.
 • Teoksiin ei saa koskea, ellei toisin mainita.
  Ne saattavat vaurioitua ja likaantua, tai liikkua pois alkuperäiseltä paikaltaan.
 • Huomioittehan muut ryhmät vierailun aikana.
  Jos vierailette ilman opasta, annattehan opastetuille ryhmille etuajo-oikeutta näyttelytiloissa.
 • Opettaja on vastuussa ryhmästä koko vierailun ajan.

Muuta

 • Muutamassa säilytyslokerossa on pistorasia, jossa voi ladata kännykkää.
 • Museossa ei ikävä kyllä ole erillistä tilaa eväiden syöntiin. Jos sää suo, suosittelemme evästaukoa museon sisäpihan kummuilla! Museon vieressä on myös kahviloita.