Opettajille

 

Hei opettaja/ohjaaja! Tältä sivulta löydät Amos Rexin palvelut juuri sinun ryhmääsi varten: opastetut kierrokset, omatoimitehtävät vierailulle sekä taidepajakokonaisuudet. Lisätietoa saapumisesta museolle saat tältä sivulta.

Alla olevalla lomakkeella voit ilmoittautua Amos Rexin kouluille tarkoitetulle postituslistalle, jonka kautta saat ensimmäisenä tietoa kouluille suunnatusta ohjelmasta ja opettajien infotilaisuuksista.
* pakollinen kenttä


PS. Tavoitteenamme on kehittää Amos Rexistä loistava vierailukohde kouluryhmille, luoda elämyksiä oppilaille ja tukea opettajia työssään. Risuja ja ruusuja voi lähettää osoitteeseen: museum@amosrex.fi. Kiitos! <3

Maanala

2.4.–21.8.2022
Mariele Neudecker, Over and Over, Again and Again, 2004. Kuva: David Lambert.

Maanala on näyttely, jossa voi kulkea maan alle muun muassa maalausten, veistosten, valokuvien ja videoteosten kertomien tarinoiden kautta. Näyttelyyn osallistuu yli 60 kansainvälistä tekijää, yli sadalla teoksella, joita yhdistää jollain tavalla maanalaisuus. Osa heistä on menneen ajan taiteilijoita, jotka ovat kuvanneet teoksissaan muinaisia myyttejä tai jotain suurta yliluonnollista elämystä. Osa taas on nykytaiteilijoita, jotka tutkivat teoksissaan niin katakombeja kuin sitä, miten maan kohtelu vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteemme.

Tutustu näyttelyyn

Huom! Osa teoksista voivat olla haastavia lapsille ja nuorille, lue teoksista tarkemmat kuvaukset täällä: Sisältöhuomautukset näyttelyyn

Tehtäväpankki

ennen vierailua

Alkuvalmistelu opettajalle: tulosta oheinen paperi, leikkaa paloihin ja laita laput hattuun tai kulhoon.

Myyttinen olento -laput

Muodosta oma myyttinen olentosi!

Jokainen oppilas noutaa hatusta 3 lappua.
Lappujen eläimiä yhdistetään haluamallaan tavalla piirtäen, esimerkiksi: elefantin korvat, ihmisen jalat, käärmeen keskivartalo. Vaihtoehtoisesti voi keskittyä myös vain päähän: kärpäsen silmät, leijonan korvat, possun nenä… Jos on nopea, voi noutaa uusia lappuja, ja luoda lisää myyttisiä olentoja. Kuka tämä uusi olento on, ja mitä haluaisit kertoa siitä? Missä se asuu? Onko sillä taikavoimia?

ennen vierailua tai vierailun jälkeen

Miten paljosta jäämme paitsi, kun kuljemme läpi luonnon tai kaupungin katsomatta jalkojemme juureen? Etsikää kävelyllä esimerkiksi matkalla museolle tai pois sieltä taideteoksia maasta. Teos voi olla: hienon muotoinen kivi, jännästi rikkoutunut betonilaatta, kasvi joka on päättänyt elää erikoisessa paikassa, reikä, jonkun roska (on toisen aarre), tai ehkä koppakuoriainen.

Teoksia voi valokuvata, kirjata ylös, tai kerätä muistoksi.

P.S. Myös näyttelyn lattiassa on teos, jonka vain tarkkaavaiset voivat huomata.

paikan päällä

Valitkaa yhdessä, pareittain tai itsenäisesti näyttelyn jokaisesta teemasta yksi teos (4kpl) ja luokaa näiden välille tarina. Keksikää tarinalle ainakin päähahmo, tapahtumapaikka, tilanne ja tunnelma. Kirjoittakaa valintanne muistiin. Teoksia voi ottaa mukaan tarinaan myös enemmän tai vähemmän. Kirjoittakaa tarina yhdessä loppuun vierailun jälkeen ja esittäkää se muille sanoin ja lisäksi vaikka kuvin.

paikan päällä

Näyttelyn viimeisessä osiossa (Ihmisen jälki) on teoksia, jotka käsittelevät raskaita aiheita. Teokset kertovat esimerkiksi ympäristöuhista tai väkivallasta ihmiskunnan historian kautta tai taiteilijan henkilökohtaisista kokemuksista lähtein. Pysähdy ainakin yhden tällaisen teoksen äärelle hetkeksi hiljaisuudessa. Miltä tuntuu ja mitä ajatuksia teos herättää? Osaatko asettaa itsesi taiteilijan kenkiin, etkö tiedä nauraako vai itkeä? Vai tekeekö mieli paeta paikalta?

Omia ajatuksia ja tuntemuksia ei tarvitse ilmaista muille, ellei halua. Myös vaikeammat tunteet ovat taiteen äärellä sallittuja, ja taidemuseosta pyritään tekemään hyvä paikka harjoitella niiden kanssa olemista. Keskustelu vaikeita tunteita herättävän teoksen äärellä voi olla kiinnostavaa ja avata uusia näkökulmia. Halutessanne voitte jutella parin kanssa ajatuksista, joita Ihmisen jälki -teeman teokset teissä herättävät. Paikalla on myös keskusteluoppaita, joiden kanssa voi aina jutella.

Museon säännöt

Museon säännöt ovat olemassa sekä taideteoksia että kävijöitä varten. Taidemuseoiden tehtävänä on esittää arvokkaita teoksia ihmisten iloksi tavalla, joka varmistaa niiden säilymisen myös tulevaisuutta varten!

 • Näyttelytiloihin ei saa viedä juomia tai reppuja, eikä isoja laukkuja.
  Jos teosten päälle läiskyy tippakin nestettä, ne voivat mennä pilalle. Isot laukut ja reput taas saattavat vahingossa osuessaan naarmuttaa teosta.
 • Kuvia saa mielellään ottaa, mutta ilman salamaa.
  Teokset ovat valoherkkiä, esimerkiksi piirustukset ja maalaukset haalistuvat valossa.
 • Teoksiin ei saa koskea, ellei toisin mainita.
  Ne saattavat vaurioitua ja likaantua, tai liikkua pois alkuperäiseltä paikaltaan.
 • Huomioittehan muut ryhmät vierailun aikana.
  Jos vierailette ilman opasta, annattehan opastetuille ryhmille etuajo-oikeutta näyttelytiloissa.
 • Opettaja on vastuussa ryhmästä koko vierailun ajan.

Muuta

 • Muutamassa säilytyslokerossa on pistorasia, jossa voi ladata kännykkää.
 • Museossa ei ikävä kyllä ole erillistä tilaa eväiden syöntiin. Jos sää suo, suosittelemme evästaukoa museon sisäpihan kummuilla! Museon vieressä on myös kahviloita.

Ryhmävierailut

Intro-opastus Maanalaan

Mitä yhteistä on ihmemaan Liisalla ja metromatkalla? Entä mistä oikein aloittaa näyttelyn yli sataan teokseen tutustuminen? Intro on lyhyt opastus, jossa oppaamme antaa matkaeväitä mukaan näyttelykäynnille. Introlla kuulette näyttelyn taustoista, saatte lyhyen katsauksen sen eri teemoihin ja tutustutte yhteen teokseen syvemmin, jonka jälkeen ryhmä voi kierrellä näyttelyssä itsenäisesti.

Kesto 20 minuuttia
Kielet suomi, ruotsi, englanti (tiedusteltaessa venäjä, ranska, saksa, espanja, japani)
Ryhmäkoko enintään 25 oppilasta / opas ja 1 aikuinen/15 oppilasta
Hinta 30 € (vain arkipäivinä)
Huom. Amos Rex on kiinni tiistaisin. Museo aukeaa aina klo 11.00.

 

Opastus Maanalaan

Romanttisista luolista Minotauroksen labyrinttiin ja maanalaisista fantasiaolennoista karmiviin katakombeihin. Tällä kierroksella oppaamme vie teidät matkalle Maanala-näyttelyyn, jossa tutustutaan siihen, miten taiteilijat ennen ja nykypäivänä ovat käsitelleet maanalaisuutta teoksissaan. Vierailu räätälöidään mielellään ryhmän omien toiveiden ja kiinnostuksen kohteiden mukaan!

Kesto ca. 45 minuuttia
Kielet suomi, ruotsi, englanti (tiedusteltaessa venäjä, ranska, saksa, espanja, japani)
Ryhmäkoko enintään 25 oppilasta / opas ja 1 aikuinen/15 oppilasta
Hinta 50 € (vain arkipäivinä)
Huom. Amos Rex on kiinni tiistaisin. Museo aukeaa aina klo 11.00.

 

Oma­toi­mi­nen vierailu

Koulujen omatoimiset vierailut ovat ilmaisia 2. asteeseen saakka. Varaattehan aina ryhmävierailunne etukäteen, jotta voimme palvella teitä parhaiten paikan päällä. Mikäli museossa on ruuhkaa, ennakkoon varatuilla ryhmillä on etuoikeus, emmekä välttämättä voi taata pääsyänne näyttelyyn.

Väistättehän myös ryhmän kanssa mahdollisia opastuksia näyttelytiloissa.

Ryhmäkoko max. 25 hlö / opettaja tai ohjaaja ja 1 aikuinen/15 lasta
Hinta ilmainen 2. asteeseen asti
Huom. Amos Rex on kiinni tiistaisin. Museo aukeaa aina klo 11.00.

 

Ota yhteyttä opas­va­rauk­seen

Opasvarauksen tavoitat:
puh. 09 6844 4633
Avoinna ma, ke ja to klo 13–16
opasvaraus@amosrex.fi

Pesä

7.5.–4.9.2022
Tadashi Kawamata the nest amos rex helsinki 1280x720 (1)

Japanilaisen kuvanveistäjän Tadashi Kawamatan Pesä on kierrätysmateriaalista rakennettu veistoskokonaisuus, jossa tavaratulva hyökyy Lasipalatsin katon yli ja kohoaa korkealle aukion piippuun.

Teoksessa käytetty materiaali on kerätty yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.

Tutustu näyttelyyn

Tehtäväpankki

Tadashi Kawamata on luonnostellut Pesä -teoksensa piirtämällä idean suoraan jo olemassa olevan rakennuskuvan päälle. Ottakaa kuvia kaupungin rakennuksista, esimerkiksi Lasipalatsista, tai hyödyntäkää valmiita kuvia. Jatkakaa niitä omilla ideoilla – tusseilla, maaleilla tai kuvankäsittelyohjelmalla.

Haluatko rakentaa kuvaan Kawamatan teoksen kaltaisen pesän, kenties asuttavan sellaisen? Tai haluatko kaupunkimaisemaan lisää kasveja, uusia neonkylttejä, lentäviä busseja? Ideoi villisti, ja pohdi lopulta vasta – olisiko teos mahdollinen toteuttaa todellisuudessa? Miten?

Tehtävään liittyvä kuva:

Tadashi Kawamata, Sketch of The Nest, 2021. Photo Mika Huisman / Amos Rex