Opettajille

 

Hei opettaja/ohjaaja! Tältä sivulta löydät Amos Rexin palvelut juuri sinun ryhmääsi varten: opastetut kierrokset, omatoimitehtävät vierailulle sekä taidepajakokonaisuudet. Lisätietoa saapumisesta museolle saat tältä sivulta.

HUOM
Ryhmien omatoimivierailut eivät ole toistaiseksi mahdollisia, koronavirustilanteesta ja näyttelyn kapasiteetista johtuen. Ryhmänä voi vierailla oppaan johdolla, varaamalla ohjatun kierroksen tai intron.

Alla olevalla lomakkeella voit ilmoittautua Amos Rexin kouluille tarkoitetulle postituslistalle, jonka kautta saat ensimmäisenä tietoa kouluille suunnatusta ohjelmasta ja opettajien infotilaisuuksista.
* pakollinen kenttä


PS. Tavoitteenamme on kehittää Amos Rexistä loistava vierailukohde kouluryhmille, luoda elämyksiä oppilaille ja tukea opettajia työssään. Risuja ja ruusuja voi lähettää osoitteeseen: museum@amosrex.fi. Kiitos! <3

Bill Viola: Inner Journey

22.9.2021–27.2.2022
Bill Viola, Tulinainen (Fire woman), 2005. Video- ja ääni-installaatio

Bill Viola: Inner Journey

22.9.2021–27.2.2022

Inner Journey -näyttely on nimensä mukaisesti matka meihin itseemme. Näyttelyn yhdysvaltalainen taiteilija Bill Viola (s.1951) on yksi aikamme arvostetuimmista ja pitkäaikaisimmista video- ja installaatiotaiteilijoista. Hänen eeppiset, tunnelatauksiltaan ja kooltaan samanaikaisesti sekä intiimit että huikeat videotaideinstallaatiot, kutsuvat katsojan astumaan sisään teoksen tunnelmaan.

Näyttely koostuu pelkistä videoteoksista. Joskus videoteosten äärelle pysähtyminen ja siihen keskittyminen voi olla haastavaa. Tehtäväpankki -kohdasta löydät ryhmällesi vinkkejä, kuinka katsoa videotaidetta ja syventyä Violan vahvoja tunteita herättävien videoinstallaatioiden maailmaan.

Videoiden kesto vaihtelee 5 minuutista yli 30 minuuttiin. Joidenkin teosten äärellä voi olla hyvä idea levittäytyä mukavasti niiden äärelle, museolla on istuinalustoja ja kannettavia tuoleja, joita voitte lainata vierailunne ajaksi.

Pyydämme opettajia huomioimaan, että näyttely voi olla jännittävä herkemmille ja nuoremmille kävijöille. Huoneissa on hämärää ja osassa teoksissa on voimakkaita ääniä. Näyttelyssä käsitellään elämän suuria kysymyksiä, kuten syntymistä ja kuolemaa. Joissakin teoksissa esiintyy alastomia ihmisiä ja monessa ihminen esitetään voimakkaan elementin, kuten tulen tai veden keskellä.

Opettajat ovat tervetulleita tutustumaan näyttelyyn etukäteen, jos heillä on voimassa oleva ryhmävaraus. Voit myös tutustua näyttelyn kulkuun tämän kartan avulla.

 

Sisältöhuomautukset:
hämärää, voimakasta ääntä, alastomuutta

Tehtäväpankki

Tarina(ko?)

Paikan päällä, vierailun jälkeen

Videotaiteessa ei välttämättä ole selkeää alkua tai loppua. Valitse jokin teos, josta mielestäsi puuttuu alku ja loppu, ja keksi siihen oma tarina. Voit jälkikäteen lukea teoksen teksti, ja vertailla – oliko sinulla samanlaisia ajatuksia kuin taiteilijalla, vai herättikö teos sinussa jotain aivan muuta?

Tehtävää voi tehdä myös ryhmätyönä, jolloin kaikki voivat osallistua tarinantekoon. Teoshuoneiden välissä on tiloja, joissa voi keskustella rauhassa ryhmän kanssa, ilman että häiritsee muiden vieraiden katselukokemusta.

Liikkuva maalaus

Paikan päällä

Jos ei ole tottunut katsomaan videotaidetta, se voi alkuun olla hieman hankalaa.
Kuvittele, että teos on maalaus, joka liikkuu. Mitä värejä siinä on? Millaisia muotoja? Jos liikkeet olisivat siveltimenvetoja, millaisia ne olisivat? Olisiko teos tehty vesiväreillä vai öljyllä, vai jollain muulla tekniikalla?

Museon ala-aulassa on teamLab -taiteilijaryhmän teos nimeltä Enso, joka on ikään kuin videolla liikkuva siveltimenveto. Voitte tutkia Ensoa yhdessä ennen näyttelyyn menoa.

Pai­nos­ta­va tunnelma

Paikan päällä, vierailun jälkeen

Monessa Bill Violan teoksessa on painostava tunne, mitä voi olla vaikea määritellä. Onko teos rauhoittava, pelottava, ahdistava, tai jotain aivan muuta? Valitse yksi tai useampi teos, ja kirjaa ylös kaikki mitkä vaikuttavat näyttelyhuoneen tunnelmaan. Tunnistatko samankaltaisuuksia Violan teoksien ja katsomiesi elokuvien välillä? Vaikuttaako kuvauskulma tai äänimaisema siihen, miten koet teosta? Entä videon koko ja nopeus? Kuvaile huomioitasi.

Voit myös salaa tarkkailla ympärillä olevia muita museokävijöitä. Miten he reagoivat teoksiin?

Aistit käyttöön

Paikan päällä

Oleellinen osa Bill Violan teoksia ovat liikkuvan kuvan lisäksi myös äänet. Sulje silmät teoksen äärellä, ja koe teoksen äänet. Minkälainen kuva piirtyy mieleesi kuuntelemalla? Onko video ja ääni mielestäsi yhteensopivat, vai jotenkin ristiriidassa?

Tai­de­tes­taa­jat

Psst taidetestaajat, suunnatkaa tälle sivustolle:

Taidetestaajien sivut

Ryhmävierailut

Bill Viola, Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall), 2005.

Ohjattu kierros

Varaa ryhmällesi toiminnallinen kierros Inner Journey -näyttelyyn.

Tällä opastuksella teemme Bill Violan näyttelyn nimen mukaisesti sisäisen matkan ja pohdimme näyttelyn keskeisiä teemoja tehtävien ja keskustelujen kautta. Kierroksen aikana syvennytään yhdessä oppaan kanssa muutamaan teokseen ja pysähdytään elämän suurten kysymysten äärelle. Missä sinä päätyt ja missä alkaa taide?

 

Kesto n. 45 minuuttia
Kielet suomi, ruotsi, englanti (tiedusteltaessa venäjä, ranska, saksa, espanja, japani)
Ryhmäkoko max. 15 hlö / opas
Hinta 50 € (vain arkipäivinä)

 

Ota yhteyttä

Opasvarauksen tavoitat:
puh. 09 6844 4633
Avoinna ma, ke ja to klo 13–16
opasvaraus@amosrex.fi

Ryhmien omatoimivierailut eivät ole toistaiseksi mahdollisia, koronavirustilanteesta ja näyttelyn kapasiteetista johtuen.