Till lärare

Hej du, som är lärare /handledare! På den här sidan finns Amos Rex tjänster till din grupp: guidade rundvandringar, hjälpmaterial för besök på egen hand samt fördjupande konstverkstadshelheter.

Vi ordnar informationsmöten för lärare 1–3 gånger om året. Med blanketten nedan kan du prenumerera på Amos Rex e-post avsedd för skolor.
* Dessa fält måste fyllas i


Välkommen till Amos Rex!

PS. Vår ambition är att utveckla Amos Rex till ett strålande besöksmål för skolgrupper, ge eleverna upplevelser och stödja lärarna i deras arbete. Skicka ris och ros till adressen: museum@amosrex.fi. Tack! <3

Egyptens prakt

Utställningen Egyptens prakt tar oss på en tidsresa långt bakåt i tiden till det forna Egyptens märkvärdiga värld.

Utställningen är indelad i tio delar, där ni tillsammans med ert sällskap kan bekanta er med den fornegyptiska vardagen och festen, med gudarna och på vilka sätt man dyrkade dem, och även med livet och livet efter döden.

Föremålen på utställningen kommer från Muzeo Egizio i Italien. Alla föremål är äkta, de har varit i bruk i fornegyptiska hem och i samband med heliga ritualer. På utställningen visas också riktiga djur- och människomumier, det vill säga lik. Diskutera med gruppen på förhand så att de sköra föremålen och mumierna bemöts med respekt under ert besök.

De utställningsområden som behandlar mumierna och döden är utmärkta på kartan, man kan gå förbi dem om man så vill. Vår diskussionsguide hjälper er gärna på plats och ställe.

Läs mera om utställningen

 

Kompisboken

Du kan vandra omkring i utställningen med museets diskussionsguider samt en liten museikompisbok kallad Mina forntida egyptiska vänner, där olika figurer berättar om utställningen både för barn och vuxna. Kompisboken ingår i inträdesbiljetten, du kan ta med den hem eller lämna kvar den hos oss för återvinning.

Virtuell grav

I utställningen Egyptens prakt du kan besöka en en virtuell grav. Graven, som skapats med hjälp av AR-teknik dvs. förstärkt verklighet, baserar sig på Paheris grav i den forntida staden Nekhen i Övre Egypten, i den nuvarande El Kab-regionen. Den virtuella graven kan upplevas gratis var som helst och när som helst utanför utställningen med Arilyn-appen.

Guidningar

Di­stans­guid­ning

Upplev ett litet stycke av det forna Egypten – genom skolklassens datorskärm!

Under distansguidningen fördjupar vi oss med hjälp av berättelser, stämningar och bakgrundsinformation i utställningen Egyptens prakt. Vi besöker inte utställningen under guidningen, utan bekantar oss med den med hjälp av en bild- och videopresentation. Nu kan du studera föremålen på mycket närmare håll än det är möjligt i utställningen! Du kommer att få höra om bland annat det forna Egyptens gudar och faraoner, och vi kikar också in i en kattmumie och bakom utställningens kulisser. Distansguidningen innehåller både sinnesövningar och stimulerande uppgifter. Du kan ställa frågor under guidningen.

Längd c. 45 min.
Språk finska, svenska, engelska (ryska, estniska, franska, italienska, tyska, spanska, japanska)
Gruppstorlek och pris 50 € / klass
Mer information Distansguidningen genomförs via Zoom-platformen. Då du deltar med dator behöver du inte ladda ner Zoom, utan du kan öppna guidningen i din webbläsare. Om du använder en smartelefon eller pekplatta för att delta lönar det sig att ladda ner Zoom-applikationen i förväg. Det är förbjudet att spela in distansguidningen.

 

Guidning

Välkommen på en tidsresa till utställningen Egyptens prakt! Under guidens ledning får gruppen bekanta sig med både gudar och faraoner samt lite mer speciella forntida figurer. Tillsammans undersöker vi hur den forntida egyptierns vardag såg ut. Vilka föreställningar hade man kring livet efter döden? När hände allt detta fascinerande, och hur lång tid handlar det egentligen om? Turen passar utmärkt för alla åldrar. Guiden presenterar utställningen genom berättande och gör det lätt att närma sig denna forntida kultur.

Längd c. 45 min.
Språk finska, svenska, engelska (ryska, franska, tyska, spanska, japanska)
Gruppstorlek 10 pers. / guide
Pris 50 € (endast vardagar)

 

Boka här

Konstverkstäder

I konstverkstaden som utgör en del av utställningen Egyptens prakt kan man söka inspiration ur de forntida egyptiska berättelserna, gestalterna och trosföreställningarna, och skapa en egen nutida skyddsamulett. Amuletten kan du ta med dig hem för att ge den till någon för dig viktig person. Konstverkstaden uppmuntrar besökaren till att utforska och fundera över de forntida gudarna och demonerna, livsåskådningen och myterna. Finns det något som känns alldeles främmande? Hittar du sådant som känns bekant och som du kan identifiera dig med? Vad kan vi anamma av de forna egyptiska tänkesätten?

Konstverkstaden lämpar sig för alla åldrar, innehållet skräddarsys enligt behov. Verkstaden består av skapande verksamhet samt ett guidat besök i utställnigen.

Välkommen med på en magisk resa!

Längd c. 90 min
Språk finska, svenska, engelska
Gruppstorlek 10 pers. / guide
Pris 70 € (enbart vardagar)

 

Boka

Besök på egen hand

Besök utan guide är tyvärr inte möjliga för tillfället, på grund av koronavirussituationen.

Materialbank

Utställningshäftet Egyptens prakt är en kompisbok där tio figurer var och en berättar om den egna utställningsdelen. Hittar ni alla figurerna på utställningen? Och hur är det med de övriga föremålen som nämns i häftet?

Kompisfigurerna uppmuntrar er också till små uppgifter vid olika platser. Ni kan gå den rutt de visar er och göra de uppgifter som kompisarna tipsar er om. Till slut kan ni fylla i er egen kompissida i slutet av häftet.

Man får kompishäften gratis på utställningen.

Vad kommer ni allra först att tänka på om det forna Egypten? Skriv upp så många saker som möjligt och diskutera vilka föreställningar som vaknade till liv i er och vad allt ni visste redan på förhand.

Här några frågor att fundera på: Hur byggde man pyramiderna? Varför mumifierade man människor? Och djur? Hur läste man hieroglyferna? Vilka och vem var gudar?
För hur länge sedan existerade det forna Egypten? Vem var faraonerna? Använd inte Google, utan hitta på egna teorier, skjut från höften om inte annat.

Ta med listan över teorier och idéer till utställningen. Jämför de saker ni listat med de utställda föremålen och sök fram fakta om dem på plats. Ni kan också utnyttja diskussionsguiderna.

P.S. Huvudsaken här är inte att hitta på så många saker som möjligt eller att träffa rätt på alla punkter utan att söka upp kunskap och vara uppfinningsrik. När det handlar om att forska i det forna Egypten är uppfinningsrikedomen det bästa arbetsredskapet.

Som uppvärmning eller inspirerade av utställningen kan ni skriva er egen text genom att använda enbart moderna hieroglyfer: emojier. Läs varandras texter. Är det möjligt? Hur skulle ni skriva ert eget namn med smileys? Är emojierna framtidens språk?

Tilläggsuppgift: Rita era egna hieroglyfer. Stilen är totalt fri! Lär era klasskamrater dem.