Au­tis­m­vän­li­ga an­vis­ning­ar till stöd för besök

Den här sidan beskriver vad du kan förvänta dig under ditt museibesök på Amos Rex. Det är avsett för alla som vill få lite mer information för att förbereda och planera för sitt museibesök. Var kan du köpa dina biljetter, hur går du in och vem träffar du i museet? Läs den här sidan innan ditt besök.

1. Några ord om när du anländer till museet – respektive ingången

Välkommen till Amos Rex! Amos Rex är ett konstmuseum där det visas många regelbundet växlande, väldigt olika slags utställningar med nutidskonst. Om du är sensoriskt känslig rekommenderar vi att du funderar i förväg, hur väl du orkar ta emot sensorisk belastning under den dagen du planerar att besöka museet. Du känner själv bäst till dina gränser, och genom att bekanta dig med den här sidans autismvänliga besöksanvisningar och utställningens innehållsvarningar, kan du förutse din egen kapacitet.

Amos Rex är beläget i Glaspalatset på Mannerheimvägen i Helsingfors centrum. Adressen är Mannerheimvägen 22–24. Museet har två ingångar: huvudingången finns vid Mannerheimvägen och den hinderfria ingången på byggnadens baksida, vid Glaspalatstorget.

Vi rekommenderar att besökarna skaffar sig sin biljett på nätet på förhand – det kan man även göra med Museikortet. Om du har en biljett som du köpt på nätet ber vi dig välja den hinderfria ingången vid Glaspalatstorget när du besöker museet.
Om du behöver kunna röra dig hinderfritt kan du komma in genom den tillgängliga entrén mot Glaspalatsskvären, också om du inte har köpt en onlinebiljett i förväg. Samma entré används också för grupper som har reserverat en guidning eller konstverkstad. Samma entré används också av personer med ICOM-kort för museiproffs eller presskort.

Köp biljett på nätet

På Amos Rex är det ofta lugnare på vardagseftermiddagarna och vardagar efter kl. 18. På förmiddagarna har vi många skol- och dagisgrupper, speciellt under tiden 12.4–1.6.

Museon esteetön sisäänkäynti Lasipalatsin aukiolla. Avauspainike on ympyröitynä kuvassa.
När du anländer med en på förhand köpt biljett ska du ta ingången vid Glaspalatstorget och den hinderfria dörren. Dörren öppnas när du trycker på knappen till vänster som är omgiven av en cirkel.

När du anländer med en på förhand köpt biljett ska du ta ingången vid Glaspalatstorget och den hinderfria dörren. Dörren öppnas när du trycker på knappen till vänster som är omgiven av en cirkel.

Använd ingången vid Mannerheimvägen om du tänker köpa en biljett på plats. Huvudingångens dörr är mycket tung; man måste dra hårt i den för att öppna den. Det innebär att det lätt bildas en lång kö med människor som är ute för att köpa en biljett, särskilt under veckoslutet.

Amos Rex sisäänkäynti Tuomas Uusheimo
Huvudingången till museet från Mannerheimvägen. Om du köper en biljett på plats så välj ingången på Mannerheimvägens sida. Bilden visar ingången till museet i en cirkel.

På torget finns kullarna som bildar museets tak. Det går att kika in genom fönstren ner i museets underjordiska entréhall. Man får klättra på kullarna, men försiktigt – de är överraskande branta.

Museo sijaitsee maan alla, nämä kummut ovat museon katto.
Museet ligger under jord, de här kullarna är museets tak.

2. Personal

På museet arbetar många personer med olika arbetsuppgifter. Du känner igen dem på deras lila arbetsrockar och svarta t-tröjor med texten Amos Rex. Dessutom har de namnskyltar där du också kan se vilka språk de talar. I utställningssalarna, Studio Rex och i mueets nedre aula arbetar personal som du kan vända dig till om du har frågor om konstverken eller vill be om hjälp med något. Du kan alltid vända dig till dem om du vill fråga något eller höra mera om utställningen eller museet. Du kan fråga vår personal vad som helst, till exempel var toaletterna finns, hur många verk det finns på utställningen eller be dem berätta mera om konstnären.

Amos Rex personal har på sig lila rockar.
Amos Rex personal har på sig lila rockar och svarta tröjor. Personalens namskyltar visar vilka olika språk dom talar.

Man behöver inte förstå konsten och man behöver inte gilla allt. Alla frågor och upplevelser är tillåtna!

På museet arbetar också vakter, på deras arbetskläder står det Securitas. De finns på plats för att se till att både människor och konstverk är trygga.

Du kan vända dig till vem som helst i personalen eller vakterna i vilket ärende som helst, de hjälper dig gärna och visar dig vidare.

3. Biljetter till Amos Rex

Köp biljetter

Biljetter som köpts på nätet granskas i museets aula strax då man kommit in genom den hinderfria entrén vid Glaspalatstorget.

Personen som jobbar vid Amos Rex kundservice granskar biljetterna som köpts på nätet och intygen som berättigar till rabatterat biljettpris.

Personen som jobbar vid Amos Rex kundservice granskar biljetterna som köpts på nätet och intygen som berättigar till rabatterat biljettpris.
Personen som jobbar vid Amos Rex kundservice granskar biljetterna som köpts på nätet och intygen som berättigar till rabatterat biljettpris.

Det säljs också biljetter på plats i aulan intill huvudingången vid Mannerheimvägen. Förbered dig alltså på att det kan uppstå kö till biljettkassan vid populära tidpunkter, och att du kanske inte lyckas se utställningen exakt då du vill.

Om du köper biljetten på plats, fråga i kassan hurudan biljett du behöver och berätta om du har ett museikort eller om du hör till någon rabattgrupp, exempelvis personer under 18 år. Biljettpriserna hittar du här och på affischen som finns vid kassadisken.

I kassan kan du betala med bank- och kreditkort, kontanter och med olika kultursedlar.

Kassatiski museon eteisaulassa tultaessa sisään Mannerheimintien sisäänkäynnistä.
Kassadisken i museets entréhall då man kommer in genom ingången från Mannerheimvägen.

När du visat upp din på förhand köpta biljett vid biljettgranskningen eller köpt en biljett genom att köa vid kassan får du ett klistermärke av personalen. Fäst klistermärket på en synlig plats på kroppen, till exempel på handryggen eller framtill på skjortbröstet eller på din tröja. Håll klistermärket synligt under hela besöket. När du lämnar museet kan du behålla klistermärket som ett minne, eller slänga det i skräpkorgen eller limma det på väggen vid någondera ingången, där det finns en massa klistermärken från tidigare.

Kassalta saa lipun ostamisen jälkeen pääsylipputarran. Pääsylipputarra on joka päivä eri näköinen. Vierailun jälkeen tarran voi liimata tätä tarkoitusta varattuun seinään.
Efter att ha köpt en biljett får du en inträdesdekal i kassan. Den ser olika ut varje dag. Efter besöket kan du limma dekalen på väggen med alla andra dekaler.
Museomyymälän kassatiski. Tällä kassalla voi ostaa pääsylipun tai näyttää ennakkoon ostetun pääsylipun. Lisäksi tällä kassalla voit maksaa museokauppaostoksia.
Museishopens kassa. Vid den här kassan kan du betala dina inköp i museishopen.

4. Att komma in till utställningen

Då du har köpt din biljett kan du gå ner till nedre våningen. Utställningslokalerna ligger under jord. För att komma dit går du antingen ner för trappan eller tar hiss.

Trappan finns mitt i museibutiken. Den är ganska brant, kraftigt upplyst och helt och hållet vitmålad. Räcken finns på vardera sidan om trappan, det finns inget mitträcke.

Valkoiset portaat vievät museon maanalaiseen aulaan ja näyttelytiloihin. Huomioi, että portaat ovat jyrkät.
Den vita trappan leder till museets underjordiska entréhall och till utställningssalarna. Observera att trappan är brant.

Hissarna finns till vänster om trappan. Utställningen är i våning –1. Vid hissknappen står det Exhibition, alltså utställning.

Hissarna har upplysta väggar. Väggarna är gjorda av ett genomskinligt material och bakom dem syns ljus i olika färger. Ljusen pulserar, men de blinkar inte häftigt. Ljudmiljön i hissen är tyst.

Näyttely sijaitsee maan alla kerroksessa –1. Sinne pääset myös hissillä. Museossa on kaksi hissiä vierekkäin.
Utställningen hålls i våning –1. Dit kommer du också med hiss. I museet finns två hissar bredvid varandra.
Shown here, are the elevator's buttons. Mannerheimintie level is marked with green 1 Exit and underground exhibition floor is marked with white K1 Exhibitions.
Här visas hissens knappar. Mannerheimvägen är markerad med grön 1 Exit och underjordisk utställningsvåning är markerad med vita K1 Exhibition.

5. Den underjordiska aulan

På nedre våningen ligger museets aula, genom vilken man går till utställningsutrymmet. Aulan är vit till färgen och har klar belysning.

Hallen är vit till färgen, och garderob- och WC-området bredvid den har en mörk färg. Hallen har en stark, ljus belysning och ett stort takfönster; utrymmet kan vara belastande för sensoriskt känsliga personer.

I aulan hittar du följande utrymmen:

Förvaringsutrymme för kläder och föremål

I aulan finns kostnadsfria låsförsedda förvaringsboxar och klädhängare med självbetjäning där du kan lämna dina ytterkläder och andra saker. Boxarna finns i det område i aulan som är svartfärgad.

Vid behov kan du låna hörselskydd, rullstol, rollator, ihopvikbara stolar, barnvagn, skrivunderlag och förstoringsglas. Fråga personalen om du behöver låna några av de sakerna under ditt besök.

Lukittavat lokerot, WC-tilat ja lastenhoitohuone sijaitsevat kaikki samalla mustalla alueella.
Låsbara skåp, toaletter och skötrum för barn finns alla i det svarta området.

I de förvaringsboxar som är reserverade blinkar ett litet rött ljus. Välj en box som är ledig, placera dina grejer i boxen och lås den.

Du låser förvaringsboxen såhär: 1. stäng dörren, 2. välj en kod på fyra siffror som du knappar in, 3. avsluta genom att trycka på knappen med den gröna pilen som finns i nedre hörnet på höger sida. Känn efter att dörren säkert gick i lås.

Viktigt! Lägg din fyrsiffriga kod på minnet, du behöver samma sifferkod när du ska låsa upp förvaringsboxen. Boxen öppnas på samma sätt som du låste den.  Kom också ihåg numret på boxen du valde så du hittar den när du går.

WC

Toaletterna finns i samma område som förvaringsskåpen. Toalettutrymmena är indelade i två delar. De är inte indelade enligt kön, så du kan använda vilken sida du vill. Det finns flera små WC-bås på vardera sida.

Amos Rexin WC:t.
Toaletter i Amos Rex.

På båda sidorna finns tillgängliga toaletter längst in, de lämpar sig för dem som använder rullstol. De tillgängliga WC-utrymmena är också lämpliga rum för att lugna sig i, om du upplever sensorisk belastning under utställningsbesöket.

Alla funktioner i toaletterna, från spolning till handtvätt, fungerar med rörelsesensorer. Vifta alltså med handen framför det du vill använda. Det finns inga blåsande handtorkar på toaletterna.

Skötrum för barn, barnvagnar

Skötrum för barn finns i samma område som förvaringsskåpen. Dörren finns i den svarta ribbväggen, till höger om dörröppningen som leder till toalettutrymmena. I skötrummet finns skötbord, handdusch och potta.

Vi rekommenderar att du lämnar barnvagnen vid förvaringsutrymmets bakre vägg medan du besöker utställningen. Platsen är utmärkt med en liten barnvagnssymbol på väggen. Observera att man inte får ställa barnvagnar framför nödutgångarna. Det går också att ta in vagnen på utställningen, men vi rekommenderar att du tömmer vagnen på de mest bulkiga sakerna. Museet har också barnvagnar att låna ut. Fråga personalen, de hjälper dig gärna!

Ingång till utställningen

För att komma till utställningen går du genom skjutdörren som finns i den vita entréhallen. Vid dörren står personal som kontrollerar din inträdesdekal. Personalen säger också till om du har med dig saker som borde lämnas i garderoben innan du kan gå in i utställningen.

Amos Rex personal har på sig lila rockar och svarta tröjor.
Utställningens ingång. Dörrarna är automatiska.
Amos Rex personal har på sig lila rockar och svarta tröjor.
Det finns personal vid dörren, de hjälper dig gärna med allting. En av museets personal granskar vid dörren att du har din inträdesdekal.

Här finns museets regler med information om vilka föremål man inte får ta med i utställningslokalen. Någon i personalen kan stoppa dig och berätta för dig om du råkar ha med dig ett föremål som man inte får ta in på utställningen. Det gör inget om du inte själv minns att lämna allting i garderoben som inte får tas in på utställningen – personalen finns på plats för att upplysa dig om det och hjälpa dig.

Museets regler är i korthet följande:

  • I utställningsutrymmena får man inte äta eller dricka. Dryckesflaskor och andra vätskor eller färdkost får inte lämnas i självbetjäningsgarderoben eller i förvaringsboxen.
  • Stora ryggsäckar och väskor måste lämnas i förvaringsboxen, det gäller också paraplyer vid regnväder. Du får ta med en mindre ryggsäck till utställningen om du bär den på framsidan eller i handen.
  • Man får inte röra vid konstverken eller byggstrukturerna på utställningen om man inte särskilt uppmanas att göra det i en text eller av personalen.
  • Man får fritt gå omkring på utställningen och prata med normal röst.
  • Man får ta foton och videon av verken, men bara utan blixt, gimbal, kamerastativ och utan att störa övriga besökare.
  • Om du kommer till utställningen med ett litet barn/flera barn så håll barnet/barnen i handen när ni går omkring på utställningen.

Vid dörröppningen till utställningssalen finns ett ställ med utställningsbroschyrer. I broschyren hittar du tilläggsuppgifter om verken och en karta över utställningen. Broschyrer finns på finska, svenska och engelska. Broschyren är gratis och du får ta den med dig hem eller så kan du lämna tillbaka den – museet ser till att alla använda broschyrer förs till pappersinsamlingen. Pappersinsamlingslådan ligger vid garderobens bortre ända, det är en genomskinlig plastkub.

Utställningsbroschyren finns också tillgänglig online. Om du vill läsa broschyren under ditt besök rekommenderar vi att du använder onlinebroschyren, eftersom det är mörk i utställningssalarna: https://galleryguide.amosrex.fi/sv/ryoji-ikeda

Golvet i utställningssalarna är av trä. Eftersom golvet är byggt av separata träbitar är det lite ojämnt. Golvet är gjort av trä för att skapa bättre akustik i lokalen och det är också behagligare att stå på i långa stunder. Det finns även metallplattor på golvet som skramlar om man trampar på dem. Du kan trampa på metallplattorna.

Studio Rex

De första skjutdörrarna till vänster i nedre aulan leder till museets konstverkstad som heter Studio Rex. Utrymmet används nu för utställning.

6. Om du blir belastad under besöket och du behöver ett utrymme där det är möjligt att lugna sig

Museets lugnaste utrymmen är de tillgängliga WC-utrymmena i nedre entréhallen. Det finns två lugna tillgängliga WC:n i ändan av respektive WC-gång. Den tillgängliga WC:n är i ett eget utrymme, dörren når från golv till tak och isolerar ljud lite grann. Belysningen är mera dämpad än i andra utrymmen. WC-utrymmets väggar är mörka.

Vem som helst ur personalen kan följa dig ut från utställningssalen och visa dig var det rätta utrymmet finns. Du kan alltid be om hjälp och råd av personalen, när som helst du behöver eller vill.

7. Den aktuella utställningen

Utställningarna på Amos Rex byts ungefär två gånger i året. Mera information om utställningarna hittar du här.

Till Amos Rex utställningshall och utställningen kommer man alltid genom skjutdörrarna i den underjordiska nedre lobbyn. Så känns det, tillsvidare är en grupputställning som visas i Amos Rex stora utställningshall. I Studio Rex-utrymmet visas Josefina Nelimarkkas utställning The Cloud of Un/knowing. Dessutom kan du besöka Amos Rex innergård på Glaspalatstorget 29.4–20.10.2024, där Kim Simonssons stora Mossjättar står bland kullarna.

Vi har satt ihop en separat webbsida med mer detaljerad information om konstverken, utställningens sensoriska belastning och innehållsvarningar. Där beskriver vi vad som finns i de olika utställningsrummen och berättar ifall de utställda verken innehåller höga ljud eller annat som kan vara bra att beakta. Läs mera om den aktuella utställningen här.

Utställningens innehållsvarningar

Sigurd Frosterus samlingssal

Förutom de varierande utställningarna har museet en kontinuerlig samlingsutställning. Den är utmärkt på kartan och bär namnet Sigurd Frosterus konstsamling. I detta utrymme hänger det målningar på väggarna. Samlingens verk innehåller varken rörliga bilder eller ljud.

Utrymmets belysning är skarp. Tidvis hörs ett ganska starkt brusande ljud av en luftkonditioneringsapparat. Du kan låna hörselskydd från Amos Rex garderob. Här finns också tre stycken bänkar för den som vill sitta och koppla av i lugn och ro.

Inträdesbiljetten gäller även till Sigurd Frosterus konstsamling. Utrymmet finns på samma plats som den aktuella utställningen.

Det kan finnas grupper som guidas i salen och då uppstår lätt lite buller. Grupperna vistas i salen i 20 minuter åt gången.

Baskartan för den aktuella utställningen.

8. Till sist

Man får spendera precis så mycket tid i utställningen som man önskar! Du lämnar museet genom samma dörrar som du kom in, vilket finns beskrivet ovan. Kom ihåg att ta dina saker ur förvaringsboxen eller självbetjäningsgarderoben och återlämna de föremål du eventuellt har lånat.

Museet har en egen butik som ligger på gatuplanet. Om du köper något kan du betala i butikens kassa. För att komma ut ur butiken kan du antingen använda den tillgängliga dörren till Glaspalatsskvären eller genom den lilla dörren till Mannerheimvägen.

I Amos Rex-shopen kan du också bläddra i böckerna och titta på föremålen. Det finns inget köptvång.
I Amos Rex-shopen kan du också bläddra i böckerna och titta på föremålen. Det finns inget köptvång.

Om du vill ge respons om ditt besök kan du ge den till personalen, eller använda responsfältet här nedan.