Bill Viola: Inner Journey

22.9.2021–27.2.2022
Bill Viola, Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall), 2005.  Kuva: Kira Perov © Bill Viola Studio Amos Rex 2021
Bill Viola, Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall), 2005. Bild: Kira Perov © Bill Viola Studio

Bill Viola: Inner Journey

Bill Viola: Inner Journey

22.9.2021–27.2.2022

Konstnären Bill Violas verk består av videor av olika slag och storlekar. På Amos Rex utställning visas både videoprojektioner som är väldigt stora och har högt ljud och verk som är mindre och tystare. På den här sidan beskriver vi utförligt verken på utställningen, så kan ni planera ert besök med barn i förväg.

Utställningen kan vara ganska spännande för familjens småttingar.

För att videoverken ska synas bättre är det mörkt i rummen. I en del av rummen förekommer höga ljud. I några av verken ses nakna människor.

Verken tar upp livets stora frågor, som födelse och död, så det är bra att vara förberedd på att diskutera dessa saker.

På utställningen finns inget sådant innehåll som är direkt olämpligt för barn, men stämningen i en del av verken kan upplevas som skrämmande.

Du kan läsa mera om verken i utställningsbroschyren som du får gratis vid ingången till utställningen. Alla verk på utställningen är videor, en del av dem har också ljud. Du kan börja titta på videorna när som helst och kan titta på dem precis så länge du vill. I utställningsbroschyren och på informationslapparna på väggen står det exakt hur långa videorna är. Verken ska beskådas på avstånd, man får inte röra vid dem. Det enda undantaget är spelverket The Night Journey, som man själv får spela enligt anvisningarna på plats.

Nästan alla verk har också ljud. För ljudkänsliga finns det hörselskydd att låna i garderoben.

I utställningssalarna finns diskussionsguider som gärna hjälper till om ni har frågor!

Innehållsvarning:
mörker, starka ljud, nakenhet, intensiv stämning

Karta

Utställningens uppbyggnad

Utställningens uppbyggnad

Utställningen börjar i det stora rummet, där två av Bill Violas videoverk visas efter varandra.

Tristans himmelsfärd (Ljudet av ett berg under ett vattenfall)

Innehållsvarning: mörker, högt ljud

I videon ligger en person på ett fundament och vatten upp stiger över honom, upp mot skyn. Det kommer mer och mer vatten och till slut lyfts personen upp med vattnet och glider ut ur bilden.

Eldkvinna

Innehållsvarning: mörker, högt ljud

I verket står en kvinna och tittar mot ett stort eldhav, tills hon faller ner i vattnet och försvinner.

Amos Rex, Bill Viola, Stations, 1994. Photo Tuomas Uusheimo Amos Rex 2021

Stationer

Innehållsvarning: mörker, högt ljud, nakenhet

Verket Stationer finns i följande stora rum. Verket består av fem videor i stort format. På golvet framför dem ligger polerade stenplattor som videorna speglas i. Man får inte röra vid stenplattorna på golvet, så gå försiktigt.

På videorna ses nakna kroppar i vatten. De rör sig under vattnet.

Efter det fortsätter utställningen med nio mindre verk fördelade på fyra rum. Här nedan berättar vi bara om de verk där det finns saker som kan vara bra att beakta i fråga om verkens innehåll eller sensoriska stimuli.

Amos Rex, Bill Viola, Unspoken, 2001. Photo Tuomas Uusheimo

Osagd (silver & guld)

Verket består av två små skärmar med närbilder av två vuxna personer som upplever en massa olika känslor. De ser ångestfyllda ut och gråter ibland. En del personer kan uppleva stämningen i verket som tryckande eller dyster.

Hängivelse

En person sitter framför sin egen spegelbild i vattnet och doppar ansiktet under vattenytan. En del personer kan uppleva stämningen i verket som tryckande eller dyster.

Amos Rex, Bill Viola The Trial, 2015. Photo Tuomas Uusheimo

Prövningen

På två stora skärmar ses en person som det rinner en stor mängd vätska över. På en av skärmarna är vätskan mörk till färgen och kan påminna om blod.

Amos Rex, Bill Viola and USC Game Innovation Lab, The Night Journey, photo: Tuomas Uusheimo

Den nattliga resan

Innehållsvarning: mörker, intensiv stämning, nakenhet

The Night Journey är ett spelkonstverk som finns i museets konstverkstad Studio Rex. Verket kan spelas. I spelet rör man sig i en svartvit värld, där man kan agera fritt.